.tetapkan muslim ku selalu.be a muslim warrior.


HAMAS


Sejarah dan Strategi HAMAS (4)
(perkongsian dari Dr Muhammad Syehab - MP Gaza di Bengkel Dewan Perwakilan Nasional Pertubuhan IKRAM Malaysia). 


tuntutan semasa yang dihadapi oleh HAMAS adalah suatu yang tabii,apatah lagi apabila HAMAS sudah menjadi sebuah kerajaan. (Sudah tentu mengurus sebuah kerajaan jauh lebih rumit/mencabar dari mengurus sebuah jemaah/gerakan Islam - ulasan HMN).


Namun HAMAS tidak pernah meninggalkan aspek tarbawi (pendidikan ruhiyyah - kerohanian). HAMAS tetap menjadikan al-Quran sebagai paksi utama dalam program tarbiyyah. Program-program kemasyarakatan tetap menjadikan hafazan al-Quran sebagai intipati/induk program. Bahkan di peringkat kanak-kanak lagi program tersusun dan sistematik diwujudkan bagi melahirkan para hufaz. Setiap kali cuti musim panas, satu program intensif disusun selama 3 bulan untuk melahirkan 20,000 kanak-kanak/remaja yang hafiz Quran. HAMAS mensasarkan bagi setiap rumah akan ada seorang hufaz, setiap keluarga ada sekurang-kurangnya seorang anak yang hafiz al-Quran. Di sekolah juga disusuli dengan program pemantapan al-Quran.


(Quran adalah jantung hati umat ini. Kita juga melihat bagaimana ahli parlimen dalam kerajaan yang baru dibentuk di Mesir setelah tumbangnya regim Hosni Mubarak - ramai di kalangan mereka adalah para hufaz (140 MP hafiz Quran).


(ulasan saya - kalau orang bertanya dari manakah datangnya kekuatan HAMAS. Tanpa ragu-ragu lagi jawapannya ialah al-Quran...) 


Perjuangan HAMAS yang melalui marhalah-marhalah dakwah Ikhwan menjadikan umat mencintai harakah ini. Ciri-ciri spt tadhiyah (jiwa pengorbanan yang tinggi), ikhlas, sabar, khidmat (mengambil berat kebajikan masyarakat dan menyantuni mereka) adalah unsur-unsur tarekan. Fikrah (pemikiran) Ikhwan telah memasuki setiap rumah di Palestin. Bahkan isteri dan anak-anak mereka (termasuk saingan Fatah) menyokong fikrah Ikhwan sibghah (celupan) HAMAS. Inilah kejayaan yang tidak dapat di atasi oleh musuh-musuh mereka termasuk Amerika. Mereka menyangka HAMAS akan ditewaskan oleh PLO. Tetapi mereka terperanjat (kini PLO tidak disebut-sebut lagi - sedangkan PLO adalah sinonim dengan perjuangan Palestin sejak tahun-tahun 60'an, 70'an dan awal 80'an - HMN). 


Setiap lapisan masyarakat termasuk kanak-kanak mendekati HAMAS. Syeikh Dr Muhammad Syehab mengatakan "rakyat Palestin tidak akan meninggalkan kami walaupun mereka melakukan pelbagai siri tekanan termasuk tangkapan dan penindasan (baik oleh pihak musuh mahupun FATAH). Setiap kali kami melalui siri-siri tekanan ini, HAMAS akan keluar dengan kekuatan yang lebih besar lagi."


Sekian, semuga nota-nota rengkas perkongsian ini memberi manfaat kepada rakan-rakan FB yang mengikutinya - menganalisis isu HAMAS-FATAH ini tidak akan sama dengan mendengarnya langsung dari mereka yang langsung berada di medan. So we all had the chance to hear it from 'the horses' mouth'


Alhamdulillahi Rabil Alamin.


Moga ikhwati wa akhowati fillah dapat sedikit sebanyak info tentang hH Hamas.0 Comments:

Post a CommentBlogger Template by Blogcrowds