.tetapkan muslim ku selalu.be a muslim warrior.

10 jamadil akhir 1433, selasa


Assalamualaikum sahabat-sahabat ikhwah dan akhowat.
Maaf, saya lupa nak post sambungan tentang hamas.
Apapun, ni sambunganya..


Sejarah dan Strategi HAMAS (3)
(perkongsian dari Dr Muhammad Syehab - MP Gaza di Bengkel Dewan Perwakilan Nasional Pertubuhan IKRAM Malaysia). 


Fasa berikutnya HAMAS membentuk sayap ketenteraannya (Kataib Aqsa - Briged al-Qassam) dan di antara modus operandinya ialah 'amaliah ishtihadiyah' (melakukan serangan berani yang berakhir dgn kematian) untuk memusnahkan dan meletupkan kepentingan-kepentingan Israel.


Pendekatan ini juga ditiru oleh PLO yang juga menubuhkan unit Briged al Aqsa dengan modus operandi yang sama. Walaubagaimanapun PLO berada pada tahap yang rendah berbanding HAMAS. Apabila HAMAS kedepan untuk memimpin umat mereka mempunyai kelebihan baik dari sudut kemantapan organisasi, persediaan jihad fizikal dan juga kerohanian (pemantapan akidah melalui pelbagai program pemantapan syaksiah dan tsaqafah - ilmu). Persenjataan HAMAS berkembang dari senjata yang 'crude' (asas) kepada persenjataan moden termasuk penggunaan roket.


Kekemasan organisasi HAMAS terus mendapat kepercayaan masyarakat meluas. Usaha-usaha HAMAS yang unik, cemerlang dan kreatif serta berterusan terus membina kepercayaan orang ramai. Keadaan ini menyebabkan penduduk berbondong-bondong menyertai program-program HAMAS. Sambutan yang hangat ini menjadi bebanan (cabaran) baru pd HAMAS. Kepercayaan masyarakat perlu dipelihara sedang mereka tidak mempunyai kapasiti yang cukup untuk menyantuni jumlah pengikut yang ramai. Untuk menguruskan keadaan ini maka HAMAS telah mengujudkan halaqah-halaqah umum berpusat di masjid untuk mendidik kelompok yang lebih besar. Pendekatan ini diguna pakai untuk mengelak dari wujudnya perasaan kekosongan di kalangan ahli sehingga mereka mencari wadah (kelompok) yang lain bagi memenuhi kedahagaan khalayak untuk menyumbang ke arah perjuangan. 


Situasi ini melahirkan satu keadaan yang tidak dapat dielakkan. Apabila sokongan bertambah maka qualiti pembinaan menurun. Wujud satu keadaan di mana ada anggota yang menguruskan sehingga 5 halaqah (majlis ilmu). Dengan mengadakan halaqah umum di masjid, maka usaha tarbiyah (pendidikan) dalam diterapkan kepada kumpulan yang lebih besar. Semestinya kesannya tidak sama ketika bilangan anggota masih sedikit. Bak kata Syeikh Dr muhammad Syehab seorang ayah yang mendidik 12 orang anak tidak mungkin sama dengan seorang ayah yang mendidik 5 orang 
anak.0 Comments:

Post a CommentBlogger Template by Blogcrowds