.tetapkan muslim ku selalu.be a muslim warrior.

rabu, 6 rejab 1432


assalamualaikum..
dengan nama Allah..Tidak berganjak kaki seorang hamba ketika hari kiamat nanti sehinggalah ditanya mengenai 4 perkara : 1. Mengenai umurnya, apa yang dihabiskan ? 2. Mengenai waktu mudanya, dengan apa dia gunakan ? 3. Mengenai hartanya, dari mana dapat dan ke mana disalurkan ? 4. Mengenai ilmunya, dengan apa yang diamalkannya ?

saya nak fokus pada soalan yang ke-2, Mengenai waktu mudanya, dengan apa dia gunakan?
kita cuba renung kembali siapakah orang muda atau pemuda yang dimaksudkan? siapa lagi kalau bukan kita?

Allah akan tanya kita tentang masa muda kita ini,, mat/minah,, apekah yang kamu buat semasa muda kamu dulu? apakah yang kita nak jawab di depan Allah nanti kalau masa muda kita ini dipenuhi dengan benda yang sia-sia tanpa sedikitpun kita bermanfaat pada dunia dan agama Allah?

jadi, inshaAllah kali ini kita sama-sama akan bincangkan tentang masalah pemuda-pemuda sekarang.

baiklah,cuba sama-sama kita bayangkan
2 orang yang berbeza kondisinya.


yang pertama,
seorang yang hidupnya mewah. kehidupannya hari-hari dikelilingi sesuatu yang biasa. setiap pagi sarapan yang enak-enak. nasi lemak special, pizza hut, KFC, dan lain-lain yang orang mewah makan. kemudian kesekolah dengan kereta yang siap dengan drivernya sekali. sebelum ke sekolah, kasutnya dipakaikan, pintu keretanya dibukakan, dan sebagainy yang 'kan' merujuk kepada perbuatan orang pada dia. balik sekolah pula suka hati mengarah si driver kereta untuk kemana-mana yang dia suka untuk mengembirakan hatinya. dan kehidupan ini diulang-ulang sejak kecil hingga si budak ini dewasa.
jadi, rasa-rasanya apa yang ada dalam fikiran budak pertama ni??

yang ke-2 pula, 
seorang yang hidupnya dihimpit kesusahan. untuk sarapan paginya perlu berkais pagi dan makan petang pula perlu berkais petang. mencari apa yang boleh dimakan untuk dirinya, adik-beradik, dan ibunya. si ayah pula dipenjara tanpa sebab oleh pemerintah yang zalim. kehidupan yang begitu terhimpit untuk belajar, untuk mencari makanan, tempat tinggal yang sudah dimusnahkan oleh pemerintah dan penjajah. hidup untuk diri sendiri, adik-adik, dan ibu tercinta. walau pun begitu, kehidupan mesti diteruskan kerana kebenaran yang diperjuangkan oleh ayahnya masih belum selesai. jadi, semua benda-benda tu menekan si budak ini. 
jadi, apa pula yang selalu difikirkan oleh budak ke-2 ini?


baik, cuba kita lihat
 yang prtama
apa yang selalu bermain difikirannya ialah hari apa ya yang ada bawah tudung saji tu. kalau semalam dah nasi lemak, tak kan la hari nasi lemak lagi. aku rasa mesti burger king. kalau tidak pun, pizza hut ke? mungkin dan mungkin lagi.... 
balik sekolah ni nak jalan-jalan ke mana ya. asyik-asyik ke City Star je, hari ni aku nak suruh driver ni bawakkan aku ke Delta Mall pula lah, boleh jalan-jalan di Tanta.
lepas ni lunch nak makan apa ya. semalam dah western food. bosan la, hari ni makan kari mamak pula lah. dan sebagainya.
apa yang difikirkan oleh si budak ni tidak akan lari daripada perkara-perkara diatas. memikirkan apa yang patut untuk diisi kedalam perutnya, mengisi kekosongan hati dengan hiburan-hiburan, dan yang pastinya tidak terkeluar daripada skop diri sendiri. hidup untuk diri sendiri.

yang ke-2 pula, 
pastinya apa yang bermain di dalam kotak fikirannya ialah bagaimana untuk memberi adik-adik aku dirumah makan dan tidak kebuluran. ibu yang perlu dijaga, ayah yang perlu dibebaskan, ilmu yang perlu dituntut dengan jayanya, menyambung tugas-tugas ayah setelah ayah dipenjara, kebenaran yang perlu ditegakkan, negara yang perlu dibebaskan, islam yang perlu disebarkan dan penyedarkan sanak saudara dan rakan-rakan lain agar tersedar daripada lamunan dunia yang menghayalkan. hah, macam mana tu? sangat banyak tanggungjawab. fikir2..jadi, 
orang macam mana yang akan lebih matang dalam hidupnya nanti? anda tahu jawapannya. mestilah orang yang memikirkan masalah yang besar. maksud saya, seseorang yang kehidupannya tidak tertumpu hanya pada kehidupan sempit dirinya sahaja dan tidak dihantui dengan masalah-masalah yang remeh-temeh. orang yang hebat lagi cemerlang tidak akan hidup hanya untuk dirinya sahaja tetapi akan hidup untuk dirinya dan juga hidup untuk orang lain. 

kata-kata daripda syed qutub,, "Orang yang hidup untuk dirinya sendiri akan hidup seperti orang yang kerdil dan mati sebagai seorang yang kerdil. Tetapi orang yang hidup bagi orang lain akan hidup sebagi orang yang 'besar' dan mati sebagai orang yang besar juga.. "

okey,, satu lagi point. siapa yang mahukan syurga? who wants to be there? 
saya yakin 100% semua orang mahukan syurga dan nak masuk syurga. mana ada orang yang nak masuk neraka. tu gila namanya.
tetapi......
persoalannya, adakah kita hanya nak masuk syurga sekadar untuk mengelak daripada azab neraka atau kita nak masuk syurga yang paling atas? iaitu jannatul firdaus.
nah.. pilih2~
siapa kata yang dirinya hanya cukup sekadar menginginkan untuk masuk syurga saja bermakna dia ni seorang yang selalu menipu dalam setiap doanya. sebab apa? sebabnya dalam setiap doanya ketika solat, dia akan meminta, 
"ya Allah, tunjukkan aku jalan yg lurus,, iaitu jalan org2 yg telah engkau beri nimat pd mereka dn bukan jalan org2 yg Engkau murkai dn sesat"
 kita berdoa seperti ini tiap-tiap hari dalam setiap solat yang kita kerjakan, dalam Fatihah yang kita baca hari-hari.
kita sendiri yang minta untuk berada dalam jalan orang-orang yang Allah beri nikmat,bersama jalan para nabi dan rasul, jalan para solihin dan para syuhada. 
jadi, mana mungkin kita nak tipu doa kita. kita yang minta setiap hari, then kita pula yang tak nak. pelik2~


jadi, terbukti kita bukan sekadar mahukan syurga, tetapi kita sebenarnya mahukan syurga firdaus
dan kalau kita mahukan sesuatu yang hebat namun kita langsung tidak pernah cuba untuk mendapatkannya... macam mana tu kan..

so,kesimpulannya
kita perlu buat sesuatu sekarang,,
buat apa yang nabi dan orang-orang yg mati syahid buat.
ubah semula niat kita yang tersilap dan mungkin terlari daripada matlamat kita sebenar.
kembali kepada jalan yang cepat lagi mudah iaitu jalan yang lurus. jalan yang orang sebelum kita pernah laluinya dan terbukti berjaya dalam hidup didunia dan akhirat sana.

now!!!!!


kenapa?
 cuba lihat dan ingat balik hadis di atas yang mula-mula skali tadi.
kerana kita MUDA.. 
dan Allah akan tanya usia muda kita ni.
jangan berlengah lagi.. tajdid (perbaharui) niat kita apa yang kita buat only for Allah dan satu-satunya agama yang diredhainya iaitu ISLAM!!

akhir penaipan, siapa PEMUDA??
kitalah PEMUDA-PEMUDA ISLAM! 

maaf salah silap.


inshaAllah.hakim.muslim.ikhwan

0 Comments:

Post a CommentBlogger Template by Blogcrowds