.tetapkan muslim ku selalu.be a muslim warrior.

selasa, 10 syaaban 1432


assalamualaikum,,
dengan nama Allah.
"bloggers tanpa internet, ibarat pokok tanpa buah"
peribahasa baru yang ahli bait saya selalu tujukan pada saya. pandai-pandai saja buat peribahasa baru. boleh buat sasterawan-sasterawan melayu pening ni.
terasa malu kerana selalu meminjam broad band(bb)  bilik sebelah, saya pun merancang untuk beli (bb) sendiri dan tadi saya telah berjaya membelinya di etisolat centre setelah menunggu seberapa lama.
sedang menunggu giliran untuk ke counter etisolat centre itu, seorang pemuda arab duduk disebelah saya. dia melihat angka giliran saya, 17, dan angka giliran miliknya pula, 22. mungkin itu yang buat dia tertarik untuk bersembang dengan saya. ada kena-mengenakah?


"ismak eih?" tanya lelaki tersebut sambil tersenyum. "bitadarris walla eih?" sambungnya sambil duduk.


senyum berbalas senyum. 
"fadhal ya akhi. ana hakim. bitadarris hina."
"wa enta, ismak eih? bitaddarris bardu?"


"ana wail. ana khalas. dilwakti, free job"
jawabnya ramah.


fahamlah saya yang kawan baru saya ini menganggur. wail, macam nama dalam movie KCB je.
jadi, kami pun teruskan persembangan kami. rupa-rupanya dia adalah seorang kristien ortodoks. katanya, tiada yang beza antara muslim dan kristien disini. dia banyak menyatakan pendapatnya tentang islam di mesir. 


"muslim kathir fi mirs wa kristien qalil, fi ministry, kullu muslim...."
muslim ramai di mesir, menteri-menteri di sini semuanya muslim. tidak ada seorang pun dari kalangan kristien. jadi kami ini golongan minoriti yang selalu ditindas oleh pemimpin-pemimpin yang korup dan mereka semuanya muslim.


"kaifa mirs baada muzaharod?"


jawabnya lebih kurang macam ni.
sangat-sangat teruk. kemungkinan ikhwanul muslimin yang akan memerintah. dan pastinya kami makin ditindas kerana ikhwan hanya orang islam. dan masa depan mesir memang tidak dapat dijangka.


saya senenarnya agak terkejut dan saya yakin dia memahami islam semacam itu bukan salahnya, tetapi salah kita orang islam sendiri. saya cuba bandingkan bagaimana orang islam terdahulu. semasa orang islam berjaya menawan negara orang-orang kafir,
betapa ramai orang kafir berpusu-pusu memeluk islam kerana tentera muslim pada masa itu membawa imej islam yang sebenar-benarnya mengikut syariat. contoh, tidak membunuh wanita, orang tua dan kanak-kanak, sangat berperikemanusiaan, tidak memusnahkan, dan layanan mereka keatas tahanan-tahanan perang.


di negara-negara islam yang dinaungi khalifah yang adil memerintah, rakyatnya yang muslim sangat berakhlak mulia, hidup dengan ajaran islam yang sebenar. dan ini seringkali membuatkan kafir-kafir zimmi di negara islam tersebut sangat tertarik dengan islam hingga akhirnya mereka memilih islam daripada memilih agama keturunan mereka.


cuba bandingkan dengan sekarang, atas nama yang sama, negara islam dan rakyatnya muslim, tetapi, kafir-kafir disini langsung membenci islam kerana melihat tiada apa pun tentang islam berdasarkan penganut-penganutnya.
akhlaknya macam mana?
ilmunya macam mana?
pemerintahannya macam mana?
apalah lagi untuk menjadi bangsa yang bertamadun, 
saya rasa banyak lagi yang kita umat islam perlu buat.


saya teringat satu perumpamaan yang diutarakan oleh sahabat usrah saya masa tadabbur qur'an beberapa masa lepas.
islam itu menyeluruh, memenuhi segenab perkara,
tapi sekarang, manusia hanya ambil islam pada part-part tertentu saja. yang rasa best diambil, yang rasa tidak menguntungkan dibuang. ketinggalan zaman dan sebagainya.
ya lah, macam pokok bunga,
bukan semuanya cantik, kita pula mahu ambil bunganya saja,
tidak ambil akar, daun, batang dan semuanya lah, bunga saja,
pastinya bunga tu layu selang beberapa ketika dan begitu lah islam sekarang.
terdetik dalam hati, "ade potensi budak ni!!"


"ting tong...."
"raqam sab'a tasyar, quanter thani"


tibalah giliran saya. saya pun meminta laluan pada wail untuk ke quanter dengan niat lepas ni saya mahu bersembang dengannya lagi. kalau berkesempatan, saya nak minta wail lepas ini perhatikan islam bukan dengan orang-orang muslim itu sendiri, 
tetapi dengan al qur'an dan hadis-hadis nabi serta ajaran islam itu sendiri.


setelah selesai urusan, saya kembali ke tempat duduk, wail sudah tiada. saya bertanya rijal sebelah tu,
"feen wail?" "huwa yamsyi"
wail sudah keluar. tidak sanggup tunggu lama-lama di etisolat centre ini agaknya.
saya pun pulang lah dengan hati yang agak duka cita. tidak sempat saya untuk sampaikan apa yang saya mahu sampaikan padanya tadi.
.................................................................................................................................................................


eh, apa kena-mengenanya dengan tajuk di atas tu?
an najasyi
saya sebenarnya nak cerita tentang sejarah hijrah pertama ummat islam berhijrah ke habsyah yang pada masa itu habsyah diperintah oleh seorang raja yang adil lagi baik hati dan beragama nasrani.
tetapi nampaknya macam dah panjang ja. lagipun... 
oleh itu, saya rasa kisah an najasyi ini saya akan ceritakan dalam enrty yang akan datang lah.
inshaAllah.


maaf salah silap saya.
tegur kalau ada kekurangan.


hakim.muslim.ikhwan

0 Comments:

Post a CommentBlogger Template by Blogcrowds